Ιωάννης Π. Δαγδελένης 

MD, FEBOPRAS 
UK trained and European Board certified  Plastic Surgeon 
Επανορθωτική και Αισθητική Πλαστική Χειρουργική
 
Αρχική | Στήθος | Μειωτική Μαστού

Μειωτική Μαστού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

Ενώ υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που θέλει να αυξήσει  το μέγεθος του στήθους του, υπάρχουν επίσης εκείνοι που επιθυμούν να κάνουν το στήθος τους μικρότερο.  Για αυτούς, η μειωτική μαστού είναι η συστήνουσα επέμβαση.   

Η μείωτική μαστών,  επίσης γνωστή ως μειωτική μαστοπλαστική, είναι μια διαδικασία για την απομάκρυνση του υπερβολικού λίπους του μαστού, των αδενικών ιστών και του δέρματος για την επίτευξη μεγέθους μαστού που θα βρίσκεται σε καλύτερη   αναλογία με το σώμα και την  ανακούφιση της δυσφορίας που σχετίζεται με υπερβολικά μεγάλο στήθος (μακρομαστία). 

Το δυσανάλογα μεγάλο στήθος μπορεί να προκαλέσει σωματική και συναισθηματική δυσφορία για τους ασθενείς.  Οι ασθενείς με μακρομαστία μπορεί να παρουσιάσουν σωματική δυσχέρεια που οφείλεται στο βάρος του μαστού τους.  Ο πόνος που προκύπτει, σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να δυσκολέψει  συνήθεις σωματικές δραστηριότητες.  Μαζί με τις φυσικές επιπτώσεις της μακρομαστίας, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από συναισθηματική φόρτιση  ή πιο σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα του μεγάλου στήθους τους. 

Αν και η μείωση του μαστού πραγματοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, οι ασθενείς που δεν έχουν τα συμπτώματα της μακρομαστίας αλλά είναι δυσαρεστημένοι με το μέγεθος των μαστών τους μπορούν να επιθυμούν την μειωτική μαστών  ως αισθητική επέμβαση. Οι ασθενείς που επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού για αισθητικούς λόγους μπορεί να αναφέρουν οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του κοινωνικού  στίγματος και των ανησυχιών με τον ρουχισμό. 

Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση της μειωτικής μαστού, ο Δρ Δαγδελένης θα σας τοποθετήσει   επιθέματα  για να καλύψει όλες τις τομές και θα στηρίξει το στήθος χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο ανατομικό  στηθόδεσμο.  Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να αισθανθεί την ανάγκη εισαγωγής ενός μικροσκοπικού σωλήνα (παροχέτευση) και στα δύο στήθη προκειμένου προκειμένου να παροχετεύσει εναπομείναντα υγρά ή αίμα.  Αυτοί οι σωλήνες τοποθετούνται προσωρινά και αφαιρούνται μέσα σε λίγες ημέρες.  Θα χρειαστεί να επιστρέψετε στο χειρουργό σας σε μία εβδομάδα  για την πρώτη αλλαγή τραύματος και κοπή τυχόν ραμμάτων.  

Μετά τη χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού, οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν μικρό πόνο στο στήθος τις πρώτες δύο ημέρες.  Αυτή η ελάχιστη δυσφορία συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα. 

Ο Δρ Δαγδελένης μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα ανακούφισης του πόνου για να βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.  Θα μπορούσατε να περιμένετε ότι οι μώλωπες (εγχυμώσεις) και το μετεγχειρητικό οίδημα  θα παραμείνουν για μερικές εβδομάδες καθώς προχωρά η επούλωση.  Είναι καλή ιδέα να φοράτε το ανατομικό  στηθόδεσμο  με συνέπεια καθώς βοηθά στην ελαχιστοποίηση του οιδήματος  και θα προσφέρει επίσης καλή στήριξη στο στήθος σας. 

Οι ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις αγωνιούν για  την αποτελεσματικότητα της  μειωτικής μαστού.  Τα αποτελέσματα στο στήθος σας είναι μακροχρόνια , αν και μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να επηρεαστεί ελαφρώς από παράγοντες όπως η πάροδος της ηλικίας, οι ορμονικές διακυμάνσεις, το βάρος και η βαρύτητα. 

Το νέο μέγεθος των μαστών σας θα ανακουφίσει επίσης από τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που αντιμετωπίζατε  πριν από τη χειρουργική επέμβαση.  Εκτός από αυτό, μια καλύτερη αναλογία και πιο ελκυστική διάπλαση θα ενισχύσει φυσικά την εικόνα και την αυτοπεποίθησή σας.