Ιωάννης Π. Δαγδελένης 

MD, FEBOPRAS 
UK trained and European Board certified  Plastic Surgeon 
Επανορθωτική και Αισθητική Πλαστική Χειρουργική
 
Αρχική | Επανορθωτική | Χειρουργική εγκαυμάτων

Χειρουργική εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα είναι μία από τις πολλές μορφές τραυματισμού που αντιμετωπίζουν οι πλαστικοί χειρουργοί. 

Ευτυχώς τα περισσότερα εγκαύματα είναι μικρά και απαιτούν μόνο πρώτες βοήθειες και επιθέματα.  Ωστόσο, τα εγκαύματα που επηρεάζουν μια μεγάλη περιοχή του σώματος είναι πολύ πιο σοβαρά, μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, να περιλαμβάνουν θεραπεία εντατικής θεραπείας και πιθανώς αρκετές επεμβάσεις.  Ακόμα και μερικά μικρά εγκαύματα, εάν είναι βαθιά, αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.  

Συνήθως η σοβαρότητα ενός  εγκαύματος καθορίζεται από: 

  • Το ποσοστό επιφανείας σώματος που έχει υποστεί βλάβη
  • Το βάθος του εγκαύματος
  • Η γενική υγεία και η ηλικία του ατόμου που έχει καεί

Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι ένα σημαντικό μέρος της ομάδας εγκαυμάτων που φροντίζει τους ασθενείς με εγκαύματα από τη στιγμή που εισέρχονται στην κλινική  εγκαυμάτων, μέσω της αρχικής θεραπείας τους, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και, εάν έχουν μακροχρόνια ουλές ή αναπηρία, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης  και περαιτέρω θεραπεία. 

Μερικές φορές αυτό  σημαίνει επανεισαγωγή   στο νοσοκομείο για πλαστική χειρουργική και βελτίωση της λειτουργίας ή της εμφάνισης, αλλά η  χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα η λύση. 

Μια   χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τις ουλές και τα προβλήματα που προκαλούν, αλλά δεν μπορεί να τις αφαιρέσει τελείως. 

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με διαφημίσεις που υπόσχονται τα χειρουργικά αποτελέσματα και την αισθητική θεραπείας και εξάλειψη των ουλών.  

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καμμένου  δέρματος και η αποκατάσταση του για την επούλωση της βλάβης  αποτελεί μόνο μέρος της θεραπείας ενός ασθενούς με εγκαύματα.  Συχνά υπάρχει μία εκτεταμένη ομάδα ειδικών  που περιλαμβάνει νοσοκόμες, θεραπευτές, αναισθησιολόγους και ειδικούς εντατικής θεραπείας που όλοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη φροντίδα ενός ασθενούς με εγκαύματα, ώστε να  ξεπεράσει τον οξύ τραυματισμό του και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του. 

Οι περισσότεροι ασθενείς με εγκαύματα δεν απαιτούν μακροχρόνια εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περάσουν πολλές εβδομάδες προτού ο ασθενής  είναι αρκετά καλά ώστε να παρεί εξιτήριο, ακόμη και με τη βοήθεια ομάδων υποστήριξης. 

 Η χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργικής ή αισθητικής επίπτωσης  των ουλών μπορεί να πραγματοποιηθεί μήνες ή ακομή και χρόνια μετά το οξύ στάδιο του εγκαύματος.

Η επιτυχία αυτής της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα των ουλών, αλλά οι ασθενείς δεν πρέπει να υποθέσουν ή να περιμένουν ότι η χειρουργική επέμβαση θα είναι «γρήγορη λύση».  Ορισμένες ουλές και παραμορφώσεις που σχετίζονται με το έγκαυμα  απλώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αντιστραφούν. 

 Με την εξατομικευμένη ιατρική εκτίμηση του εγκαυματία, ο πλαστικός χειρουργός   μπορεί να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες και τρόπους θεραπείας του ασθενούς  ώστε να πλησιάσει τις ρεαλιστικές   προσδοκίες του ασθενούς και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.